BLOG & NEWS

OUR MISSION IS TO HARNESS OUR CREATIVITY INTO A VIABLE SOLUTION.
CREATED WITH COMFORT IN MIND

Exil_stropV 16. sezoně Divadla Exil nabídneme především současné moderní texty. Humor bude černý, otázky palčivé, odpovědi ne zcela uspokojivé. Opět rozjíždíme divadelní workshopy pro veřejnost Pět překážek. A chystáme půdu pro autorské divadlo. Těšit se můžete i na nové herce v souboru. Ke spolupráci jsme přizvali i profesionály.

Co už máme za sebou:

Domov můj (Jiří Pokorný)

Skupinka bezdomovců přespává na hřbitově. Když na jednoho z nich nezbude ani použitý spacák, jde přepadnout benzínku. Doufá, že ho zavřou do vězení, kde je teplo a jídlo. Řízením osudu nakonec od pumpy odchází s pořádným balíkem v igelitce. Velký mejdan v Hiltonu může začít… Režie Vladislav Kracík, j. h.. Premiéra 16. 11. 2016.

Zakázané uvolnění (Petr Kolečko)

Mohla by to být romantická svatební komedie. Ale není. Když řekneme, že autor Petr Kolečko je podepsán třeba pod seriály Okresní přeborČtvrtá hvězda nebo pod divadelní hrou Jágr, Kladeňák, je jasné, že bude čemu se smát, ale nebude nouze ani o dramatické momenty. Únos nevěsty, hokejistická hospoda, spousta alkoholu a ženich pořád nejde… Tři ženy v jednom prostoru a čase nemilosrdně rozebírají své životy, vztahy a především muže. Režie Zuzana Nováková. Premiéra 18. 2. 2017.

Chystáme:

Apokryf na Čapka (Veronika Teplíková)

Soubor se v loňském roce rozšířil o pár nových tváří. Některé jsou absolventi divadelní vědy. Vystudovaní teoretici si zkouší divadlo v praxi. Mladá krev Exilu zkouší autorské dílo, které režíruje sama autorka textu. Apokryf na Čapka vznikl na základě Knihy Apokryfů Karla Čapka a jeho povídky Pilátův večer. Tematicky čerpá z Čapkovy korespondence přátelům, ve kterých se vyjadřoval ke stavu divadla, jeho možnostem a k jeho poslání. Apokryf na Čapka nabízí polemiku se samotným autorem a po vzoru Čapkova odkazu se zastává člověka s důvěrou, že ještě nic není ztraceno – komicky a s notnou dávkou ironie. „Víte, pane Čapku, nakonec všichni skončíme jako umrlci, aby se z umrlce stal nějakým zázrakem zase člověk.“ Premiéra 18. března 2017.

Herec Východočeského divadla Pardubice Ladislav Špiner se ve svém volném čase věnuje režii. S Exiláky studuje inscenaci Kuřačky a spasitelky.

Herec Východočeského divadla Pardubice Ladislav Špiner se ve svém volném čase věnuje režii. S Exiláky studuje inscenaci Kuřačky a spasitelky.

Kuřačky a spasitelky (Anna Saaverda)

Také v roce 2017 jsme oslovili ke spolupráci profesionála. V Exilu režíruje známá tvář Východočeského divadla Pardubice herec Ladislav Špiner. Na Malé scéně VČD se už jednou jako režisér úspěšně projevil. Navíc je teď také studentem režie. Exil si od spolupráce slibuje nejen divácky zajímavou inscenaci, ale opět i umělecký rozvoj souboru. Text Kuřačky a spasitelky získal v roce 2011 Cenu Evalda Schorma určenou studentům divadelních škol za původní hru, dramatizaci či překlad. Slavná hra A. P. Čechova Tři sestry se stala přímou inspirací pro mladou autorku z českochilské rodiny Annu Saavedru a její moderní verzi životů žen ve třetím tisíciletí, v době babyboomu, internetových seznamek, pracovních kariér a ezoterních kurzů Jak být sebevědomou ženou. Chtěly by spasit svět nebo alespoň samy sebe v kraji, kde modré lišky dávají dobrou noc, a štěstí přeje průměrným. Premiéra 29. dubna 2017.